Περιβαλλοντικά θέματα (8η συνέντευξη)

Περιβαλλοντικά θέματα (8η συνέντευξη)

Ξεκινάμε σήμερα την 8η συνέντευξη του προγράμματος που αφορά θέματα περιβάλλοντος στη Χάλκη και μαζί μας έχουμε την Ράνια Ιωάννου, η οποία είναι κάτοικος Χάλκης που τα τελευταία δύο χρόνια σπουδάζει στο Ηράκλειο της Κρήτης και τον Πέτρο Ιωάννου επίσης μόνιμο κάτοικο Χάλκης ο οποίος ασχολείται με το ψάρεμα και όχι μόνο.

Ράνια ας ξεκινήσουμε με εσένα, πες μου τα παιδιά της ηλικίας σου πως βλέπουν το θέμα του περιβάλλοντος; Πως αισθάνονται το περιβάλλον της Χάλκης με τα προβλήματά του;

Πιστεύω ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότεροι ασχολούνται με αυτό. Το κλίμα αλλάζει, το καλοκαίρι γίνεται πιο δύσκολη η ζωή με τη ζέστη και την πολλή ξηρασία, οπότε η ζωή τους γίνεται πιο δύσκολη στο ψάρεμα, στο Κάστρο όσοι δουλεύουν με την αρχαιολογία και γενικότερα στις δουλειές τους. Το χειμώνα είναι πιο εύκολα τα πράγματα.

Κυρίως δηλ επικεντρώνεται το θέμα του περιβάλλοντος στη ζέστη για τα παιδιά της γενιάς σου;

Ναι, γιατί εδώ στη Χάλκη δεν έχουμε πρόβλημα ρύπανσης ευτυχώς, έχουμε καθαρές παραλίες που τις προσέχουμε ειδικά τα τελευταία χρόνια, το λιμάνι είναι καθαρό ακόμα και για μπάνιο.

Συνήθως τα λιμάνια είναι βρώμικα, εδώ γιατί συμβαίνει αυτό; Εσύ κάνεις μπάνιο στο λιμάνι;

Ναι, έχω κάνει μπάνιο στο λιμάνι. Νομίζω ότι είναι καθαρά γιατί υπάρχουν πολλοί ψαράδες και προσέχουν και οι ίδιοι τη θάλασσα.

Εσύ Πέτρο πως βλέπεις το θέμα του περιβάλλοντος και τώρα αλλά και στο παρελθόν;

Νομίζω ότι έχει πολύ μεγάλη διαφορά. Παλαιότερα για παράδειγμα ερχόσουν στον μπακάλη και είχες τα ειδικά σακουλάκια του ρυζιού, της φακής, των μακαρονιών. Τώρα όλος αυτός ο χαβαλές είναι κονσερβοποιημένος και τυποποιημένος. Είχαμε και τότε σκουπιδιάρη αλλά με ασήμαντα πράγματα. Παρόλο που οι πλύστρες είχαν έναν τενεκέ του πετρελαίου και τα πετούσαν εκεί τα απόβλητα σε ειδικό μέρος δηλαδή και μετά στη θάλασσα. Το κακό που υπάρχει τώρα στη θάλασσα δεν υπήρχε τότε. Οι ακροθαλασσιές δηλαδή, τα λιμανάκια τα μικρά και οι παραλίες, έβγαζαν το χειμώνα πίσσα και φελλό. Τώρα ότι είδος μπορείς να φανταστείς. Πλαστικά, σακούλες, μέχρι σύριγγες βρίσκεις. Τώρα πια τίποτα δεν παίρνεις από το μαγαζί που να σου το βάλει σε κάτι που δεν είναι πλαστικό. Και η μεταφορά, η τσάντα είναι και αυτή πλαστική. Τότες είχαμε μια τσάντα πάνινη που χρησιμοποιούσαμε για τα ψώνια μας. Τώρα κάθε είδος και μια τσάντα. Που θα πάει αυτό το πράγμα;

Εδώ πιστεύεις ότι οι κάτοικοι είναι ευαισθητοποιημένοι ή αυτά τα απορρίμματα που υπάρχουν εδώ έρχονται από άλλες περιοχές;

Δεν σέβονται ούτε εδώ το απόβλητο. Π.χ ταξιδεύει ένα σκάφος και τα άχρηστά του τα πετάει στη θάλασσα που κανονικά πρέπει να το βάλει σε σακούλα και όταν φτάσει στο λιμάνι να το βάλει στα σκουπίδια. Οι παραλίες, γεμίζουν κάθε μέρα με απόβλητα.

Ράνια εσύ πιστεύεις ότι τα παιδιά της ηλικίας σου είναι ευαισθητοποιημένα σε αυτό, στο να μη ρυπαίνουν; Να μη πετάνε το πλαστικό στη θάλασσα;

Τα παιδιά της ηλικίας μου ναι, είναι. Τα μικρότερα παιδιά όμως όχι. Δεν το σκέφτονται τόσο σοβαρά και μακροπρόθεσμα. Πιστεύω ότι όσο ωριμάζεις καλλιεργείται αυτή η συμπεριφορά. Περιβάλλον και ανακύκλωση είναι πολύ σημαντικά, γιαυτό και είναι πολύ καλό το βήμα αυτό που έκανε ο Δήμος μας για να προωθήσει την ανακύκλωση.

Είσαι αισιόδοξη δηλαδή ότι στο μέλλον θα είναι καλύτερα τα πράγματα από τη γενιά σας;

Ναι, πιστεύω ότι σιγά σιγά όλοι αρχίζουμε να καταλαβαίνουμε ότι είναι πολύ σοβαρό θέμα το περιβάλλον.

Εσύ Πέτρο;

Πριν 25 – 30 χρόνια, είχε έρθει ένα γκρουπ τουριστών για να τους κάνει ένα καΐκι – ο Ταξιάρχης τότε –  το γύρο του νησιού. Τότε μια τουρίστρια έβγαλε ένα πακέτα τσιγάρα να καπνίσει. Έψαξε να βρει δοχείο στο καΐκι για τη στάχτη. Δεν βρήκε όμως και τύλιξε τις στάχτες στο πακέτο της και το έφερε πίσω στο νησί για να το πετάξει στα σκουπίδια.

Εσύ που βλέπεις και άλλους ψαράδες, μέσα στο λιμάνι, προσέχουν το λιμάνι;

Όχι δεν το προσέχουν. Πετάνε μπουκάλια, τσιγάρα και πολλά άλλα.

Γιατί νομίζεις ότι το κάνουν αυτό;

Απερισκεψία. Σκουπίζουν τα μαγαζιά με νερό γλυκό και το ρίχνουν στη θάλασσα. Τα παγάκια και τις βρωμιές των ψυγείων τους τα ρίχνουν στη θάλασσα.

Ράνια, πάνω σε αυτά που λέει ο Πέτρος, τι νομίζεις ότι θα μπορούσε να αλλάξει ώστε οι καταστηματάρχες, οι ψαράδες και οι άλλοι να μην το κάνουν αυτό; Φαντάζομαι δεν το κάνουν επίτηδες, απλώς δεν γνωρίζουν.

Άνθρωποι είμαστε όμως και καταλαβαίνουμε. Γνωρίζουν ότι κάνουν κακό, ότι ρυπαίνουν τη θάλασσα. Πέρα απ’ τη σωστή ενημέρωση νομίζω ότι είναι προσωπικό θέμα στον καθένα. Ο ίδιος πρέπει από μόνος του να προσέξει και να ενδιαφερθεί.

Πέρα από την τοπική καθαριότητα νομίζεις ότι γνωρίζουν οι ψαράδες, οι τουρίστες, οι καταστηματάρχες, τα πραγματικά προβλήματα που προκαλούν; Για παράδειγμα το να πλένει κάποιος με χλωρίνη, γνωρίζουν τι επιπτώσεις έχει στη θάλασσα;

Νομίζω ότι γνωρίζουν, ειδικά τα παιδιά της ηλικίας μου γιατί τελευταία γίνεται και σωστή ενημέρωση και στα σχολεία για αυτά. Είμαστε όμως και άνθρωποι που όταν βλέπουμε κάτι στραβό, λέμε ‘’ντροπή’’, όμως και εμείς μετά το ίδιο κάνουμε. Γιατί π.χ οι ψαράδες λένε ‘’κοίτα τι έκανε ο άλλος ψαράς’’ αλλά δεν κοιτάει ότι το κάνει και ο ίδιος. Εμείς πρώτα πρέπει να διορθωθούμε και μετά να κοιτάμε τους άλλους.

Πέτρος: Τα παιδιά το γνωρίζουν, όμως δεν το κάνουν …

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.

 

 

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.