Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (12η συνέντευξη)

Ιδιωτικότητα και Ασφάλεια στο Διαδίκτυο (12η συνέντευξη)

Ξεκινάμε την 12η συνέντευξη του προγράμματος με θέμα την Ιδιωτικότητα και την ασφάλεια στο Διαδίκτυο. Έχουμε κοντά μας την Μαρία Διακοπαναγιώτη για να μας μιλήσει σχετικά.

Γεια σας με λένε Μαρία, είμαι 21 χρονών, ζω στη Χάλκη, τα τελευταία τρία χρόνια τα καλοκαίρια γιατί είμαι φοιτήτρια στην Κρήτη, είμαι από εδώ, οι φίλοι μου οι παρέες μου, η ζωή μου. Το διαδίκτυο είναι αλήθεια ο μόνος τρόπος ψυχαγωγίας το χειμώνα, να μπορούμε να ενημερωθούμε για πολλά πράγματα.

  • Έχεις κάνει σχολείο εδώ στη Χάλκη;
    Ναι, έχω κάνει από τη δευτέρα Γυμνασίου έως την πρώτη Λυκείου. Τρεία χρόνια δηλαδή.
  • Πες μου αρχικά, οι συνομήλικοί σου και εσύ, μπαίνετε καθημερινά στο διαδίκτυο; Και σε ποιες διευθύνσεις συνήθως;
    Ναι καθημερινά. Συνήθως χρησιμοποιούμε το Facebook που αποτελεί έναν τρόπο επικοινωνίας με παiδιά που βρίσκονται εδώ αλλά και αλλού, το YouTube όπου μπαίνουμε  για να ακούσουμε μουσική ή να δούμε κάποιο άλλο video, και το Google για να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα, γιατί εδώ δεν υπάρχουν περιοδικά και εφημερίδες και ο μοναδικός τρόπος να ενημερωθούμε είναι το διαδίκτυο.
  • Τις ίδιες συνήθειες έχουν και τα άλλα παιδιά της ηλικίας σου;
    Ναι, όλοι. Ακόμη και οι μικρότεροι, από τα 13 ή 15 χρόνια τους, χρησιμοποιούν αυτές τις ιστοσελίδες.
  • Έχει αντιμετωπίσει ποτέ κάποιος κάποιο πρόβλημα σε κάποια από αυτές τις ιστοσελίδες;
    Μόνο στο Facebook, όπου και κάποιος άγνωστος μπορεί να δεί πληροφορίες για σένα, εάν δεν το έχεις ρυθμίσει. Μπορεί να υπάρχουν μηνύματα που δεν είναι διακριτικά όσο είναι άλλα. Άλλοι που θέλουν να σε γνωρίσουν ή άλλοι που σε ξέρουν λίγο, σου ζητάνε διάφορα.
  • Η ρύθμιση που είπες μπορεί να γίνει. Και γίνεται από τα παιδιά που γνωρίζεις;
    Ναι μπορεί να γίνει. Ανάλογα βέβαια με τις ηλικίες και τον χαρακτήρα που έχει το κάθε παιδί. Ένα μικρότερο, δεν θα το κάνει γιατί δεν ξέρει καλά τους  κινδύνους. Οι συνομήλικοί μου και εγώ τα προσέχουμε περισσότερο. Ανεβάζουμε φωτογραφίες, αλλά όχι τέτοιες που να προκαλούν προσβλητικά σχόλια.
  • Έχει υπάρξει περίπτωση που να έχουν επικοινωνήσει παιδιά με αγνώστους μέσω του Facebook ή άλλων  ιστοσελίδων;
    Αυτό δεν το γνωρίζω. Ξέρω όμως ότι με κάποιους αλλοδαπούς που ζουν εδώ, έχει υπάρξει επικοινωνία γιατί δεν μπορούν εύκολα να έχουν προσωπική επαφή με κάποιες κοπέλες, οπότε έχουν προσπαθήσει μέσω Facebook να τις πλησιάσουν. Προσπαθούν να μην τους δουν δηλαδή, γιατί μπορεί να έχουν οικογένειες και να θέλουν τη μυστικότητα.
  • Θεωρείς δηλαδή ότι όλα αυτά τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι μια απειλή για την ιδιωτικότητα ή όχι;
    Εξαρτάται από το πώς θα το χειριστεί ο καθένας, αν μπορείς δηλ εσύ να ξέρεις τι θέλεις να βλέπει ο άλλος στο προφίλ σου στο Facebook, όχι δεν είναι απειλή. Αν όμως δεν το γνωρίζεις μπορεί να είναι απειλή.
  • Έχουν ακουστεί πάντως για πολλές περιοχές του κόσμου, σοβαρές ιστορίες που οδηγούν σε απειλές, σε εκφοβισμό, σε μπούλινγκ κλπ. Όλα αυτά είναι γνωστά σε νέους της ηλικίας σου;
    Βέβαια έχει ακουστεί για παιδιά που έχουν ανεβάσει video και φωτογραφίες, έχουν φτάσει μέχρι την αυτοκτονία από εκφοβισμό και απειλές. Εδώ όμως τα παιδιά νοιώθουν και ίσως είναι περισσότερο προστατευμένα γιατί ζουν σε μια μικρή κοινωνία, πολλοί είναι συγγενείς. Αν όμως φύγουν από εδώ και ζήσουν σε μια μεγαλύτερη κοινωνία, με περισσότερη βία και γύρω από ανθρώπους που δεν θέλουν μόνο το καλό σου, θα δυσκολευτούν και θα καταλάβουν το πρόβλημα.
  • Πιστεύεις ότι – με δεδομένη την έλλειψη ενημέρωσης που ανέφερες και εσύ – τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αντισταθμίζουν την έλλειψη αυτή; Και εάν υπήρχαν στο νησί περισσότερες πολιτιστικές δράσεις θα εξακολουθούσαν τα παιδιά να χρησιμοποιούσαν τις ιστοσελίδες αυτές με τους ίδιους ρυθμούς;
    Ναι, θα τις χρησιμοποιούσαν το ίδιο, έτσι έχουμε μάθει από μικρά και αυτός είναι πλέον ο τρόπος ενημέρωσης και διασκέδασής μας. Το διαδίκτυο είναι ένα κομμάτι της ζωής και της ημέρας. Δεν μπορεί να γίνουν παιδιά μιας άλλης εποχής. Ακόμη και σε σχολεία που το κινητό απαγορεύεται, τα παιδιά βγάζουν φωτογραφίες και τις ανεβάζουν στο διαδίκτυο. Δίνουν βαρύτητα σε αυτό και όχι στο ίδιο το σχολείο που θα τους δώσει τα βασικά εφόδια για τη ζωή. Είναι δηλ η χρήση του διαδικτύου το βασικό κριτήριο.
  • Θέλεις να προσθέσεις κάτι άλλο;
    Καλό θα είναι επειδή εμείς μεγαλώσαμε στη Χάλκη σε εποχή διαφορετική από αυτήν που μεγαλώνουν τα σημερινά παιδιά, καλό θα ήταν να γίνεται ενημέρωση για τα προβλήματα της ασφάλειας στο διαδίκτυο. Ώστε όταν θα φύγει από εδώ να είναι προστατευμένο και για το διαδίκτυο και για άλλα πιο προσωπικά θέματα.
  • Η ενημέρωση αυτή πιστεύεις ότι θα χρειαζόταν και για τους γονείς και για ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας; Ναι, οι γονείς, δεν ξέρουν τι κινδύνους μπορεί να έχει το διαδίκτυο.
  • Μαρία σε ευχαριστούμε πολύ.

Leave Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.